4 sposoby na uszczelnienie jelit

4 sposoby na uszczelnienie jelit

jogurt SCD

 

1.    ELIMINACJA

Na początku odejmujemy, czyli pozbywamy się wszystkich agresorów i prowokatorów, które mogą pogłębiać lub powodować rozszczelnienie bariery jelitowej. Są to w szczególności: stres (wiem, że to trudny temat), cukier rafinowany, przetworzona żywność, alergeny pokarmowe i skladniki, które powodują nadwrażliwość.

2.    WYMIANA

Po eliminacji produktów żywnościowych, które niszczą integralność bariery jelitowej, uwzględnij w diecie pokarmy lecznicze takie jak:

 

Leczniczy rosół

 

 

  • Leczniczy rosół – bulion na kościach zawiera aminokwasy, które wspomagają proces gojenia się jelit oraz wpływają na obniżenie stanu zapalnego. Nie zapominajmy także o kolagenie i żelatynie, które pełnią rolę swego rodzaju kleju, regenerującego wyściółkę jelita
  • Olej kokosowy – zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MTC), które łatwiej wchłaniamy. Jest to szczególnie korzystne dla osób z niedoborami składników odżywczych
  • Masło klarowane Ghee (od krów karmionych trawą:) – jest to masło oczyszczone z laktozy, kazeiny i serwatki. Działa łagodząco na układ pokarmowy, przyspiesza gojenie się ran i zmniejsza stan zapalny. Jest genialną alternatywą dla osób z nietolerancją laktozy lub kazeiny

 

3.    NAPRAWA

Kolejnym elementem kompleksowej regeneracji jelit jest naprawa wyściółki ściany jelita, czyli wprowadzenie odpowiednich suplementów takich jak:

  • L-glutamina[1] – jest aminokwasem, który redukuje przepuszczalność jelita , stan zapalny i odgrywa jedną z kluczowych ról w procesie trawienia[2]. Istnieją także badania, które wskazują na istotną rolę L-glutaminy w zwalczaniu „złej” flory bakteryjnej, a tym samym ochronie komórek nabłonka jelita[3]. Zainteresowanych odsyłam do protokołu testowania L-Glutaminy opracowanego przez Stevena Wrighta
  • Enzymy trawienne, ocet jabłkowy (zakwaszanie żołądka), gorzkie produkty – poprawiają proces trawienia, czyli zmniejszają szansę na przedostawanie się do krwiobiegu niestrawionych do końca resztek pokarmu, a także zapobiegają długiej fermentacji (procesy gnilne) w jelicie grubym. Skuteczne trawienie blokuje przesadną reakcji układu odpornościowego na  ryzykowny składnik pożywienia, a także wpływa na zmnijeszenie stanu zapalnego

 

4.    KOLONIZACJA

Mam tutaj na myśli oczywiście kolonizację (uzupełnienie) prozdrowotnej flory bakteryjnej pro i prebiotykami. Probiotyki to żywe kultury bakterii, które korzystnie wpływają na szczelność bariery jelitowej, zmniejszają stan zapalny, modulują układ odpornościowy (tak w wielkim skrócie). Znajdziecie je w kiszonkach i pozostałych produktach fermentowanych (np. 24 h jogurt). Jednak zważywszy na wątpliwą jakość żywności, w wielu przypadkach konieczna jest suplementacja probiotykami (suplementy – zwracajcie uwagę na ilość i rodzaj szczepów, osłonkę, dodatki).

Prebiotyki to składniki żywności (np. zielone banany czosnek, nasiona lnu, cykoria), których nie jesteśmy w stanie strawić – jest to pokarm dla bakterii zasiedlających jelito, pobudzający wzrost i aktywność mikroflory[4]. Wprowadzanie prebiotyków należy rozpocząć od małych ilości. W niektórych schorzeniach (np. SIBO) bywają problematyczne

 

Proces regeneracji jelit wymaga cierpliwości, czasu i podejmowania mądrych decyzji. Kompleksowe podejście i znalezienie przyczyn, to fundamenty sukcesu.

 

PRZEPIS NA JOGURT 24 h – SCD

 

Jogurt fermentowany przez 24 godziny nie zawiera laktozy (lub zawiera niewielkie ilości). Można użyć dowolnego mleka (zwracajcie uwagę na jakość).

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej 1 lub 2 litry mleka (mieszając) do temperatury 82 stopni C (180 F) – czynność ta ma na celu eliminację patogenicznych bakterii
  2. Przełóż naczynie z mlekiem do lodowej kapieli. Pozostaw do wystygnięcia, aż mleko osiągnie temperaturę 42-44 stopni C. Mieszaj do momentu ochłodzenia do wymaganej temperatury
  3. Zmieszaj pół szklanki mleka ze starterem jogurtowym * (Yogourmet), aż do całkowitego rozpuszczenia.
  4. Mleko połączone ze starterem dodaj do pozostałego mleka w pojemniku. Całość dokładnie wymieszaj i przykryj pokrywką.
  5. Napełnij zewnętrzny pojemnik jogurtownicy ciepłą wodą
  6. Przełóż naczynie (miskę) z mlekiem do jogurtownicy, załóż pokrywkę i włącz urządzenie
  7. Po upływie 24 godzin wyłącz jogurtownicę i ostrożnie wyjmij pojemnik z mlekiem (są to żywe kultury bakterii). Włóż pojemnik do lodówki. Przechowuj przez jakiś czas, aż jogurt zgęstnieje. Delikatnie zamieszaj**

 

 

*Możesz także zastosować jogurt ze sklepu jako starter. Nie może on jednak zawierać bakterii Bifidus/Bifidum, żadnych zagęszczaczy, polepszaczy, cukru i innych dodatków.

**Jeśli będziesz fermentować jogurt w jogurtownicy dłużej niż 24 godziny, liczba korzystnych bakterii zacznie spadać.

 

 

 

[1] Rapin JR, Wiernsperger N. Possible Links between Intestinal Permeablity and Food Processing: A Potential Therapeutic Niche for Glutamine. Clinics. 2010;65(6):635-643. doi:10.1590/S1807-59322010000600012.

[2] http://www.umm.edu/health/medical/altmed/supplement/glutamine

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3006244/

[4] Stewart AS, Pratt-Phillips S, Gonzalez LM. Alterations in Intestinal Permeability: The Role of the “Leaky Gut” in Health and Disease. J Equine Vet Sci. 2017;52:10-22. doi:10.1016/j.jevs.2017.02.009.

 

 

 

Treść zamieszczana na stronie www.dietografia.pl ma na celu edukację i przybliżenie zagadnień związanych z wpływem odżywiania na nasze zdrowie. Każdy problem zdrowotny wymaga konsultacji z lekarzem. Pomimo tego, iż informacje zawarte na stronie są rzetelne i wartościowe, Dietografia (Justyna Pampuch) nie bierze odpowiedzialności za sposób wykorzystania przekazanych wiadomości.

 

Podobne artykuły: