7 przyczyn „nieszczelnych” jelit

7 przyczyn „nieszczelnych” jelit

bariera jelitowa

 

JELITA – TARCZA OCHRONNA

Były sobie jelita….No właśnie, dlaczego w czasie przeszłym? Otóż niestety coraz częściej  ten ogromny organ nie spełnia swojej podstawowej funkcji ochronnej. Jelito to pierwsza linia obrony systemu odpornościowego. Z jednej strony reguluje absorpcję składników odżywczych, elektrolitów, wody, a z drugiej  zapobiega przedostawaniu się do krwiobiegu patogenów takich jak bakterie, toksyny, grzyby, niestrawione resztki pokarmu.

W „idealnym świecie” (czytaj: u zdrowych osób) ścisłe połączenia między enterocytami, czyli komórkami ściany jelita otwierają się i zamykają selektywnie. To oznacza, że wszystkie substancje, zanim zostaną wchłonięte, są dokładnie sprawdzane.  Zwarta bariera jelitowa pełni funkcję swego rodzaju „strażnika wrót”. [1]

Jelito jest jak wielka siatka, gdy dochodzi do zniszczenia wyściółki, dziury w tej siatce robią się znacznie większe, a połączenia między komórkami rozluźniają się. Najprościej mówiąc jelita stają się bardziej przepuszczalne. W takiej sytuacji do krwiobiegu dostaje się więcej niechcianych cząsteczek.
Jelita człowieka

 

7 PRZYCZYN „CIEKNĄCEGO” JELITA – OSŁABIONA BARIERA JELITOWA

  1. Dieta – bogata w rafinowany cukier, produkty przetworzone może przyczyniać się do rozwinięcia stanu zapalnego. Z czasem choroniczne zapalenie powoduje uszkodzenie bariery jelitowej, zwiększa dysproporcje bakterii prozdrowotnych w stosunku do patogenicznych (dysbioza jelitowa), a tym samym zwiększa przepuszczalność jelit.

 

  1. Nietolerancje pokarmowe – spożywanie alergenów, nadwrażliwość na niektóre składniki pokarmowe powoduje odpowiedź immunologiczną (stan zapalny), podrażnia i uszkadza barierę jelitową.

 

  1. Celiakia – genetyczna choroba o podłożu autoimmunologicznym, w której przebiegu dochodzi do zniszczenia mikrokosmków. To oczywiście wpływa na upośledzenie wchłaniania składników odżywczych, ale także zwiększa nieszczelność ściany jelita.

 

  1. Stres – przewlekły stres to nie tylko przyczynek do stanu zapalnego, ale także osłabienia naszego systemu immunologicznego. Wraz ze zmniejszoną funkcją odpornościową i dodatkowym stanem zapalnym integralność jelit zostaje znacznie zaburzona.

 

  1. SIBOprzerost flory bakteryjnej w jelicie cienkim powoduje zaburzenie mikroflory jelitowej. To  samo w sobie osłabia barierę jelita. Do tego dochodzi jeszcze niszczenie kosmków jelitowych, podrażnienie i stan zapalny – cała kaskada zdarzeń.

 

  1. Nieodpowiednio zakwaszony żołądek – organ ten spełnia dwojaką funkcję: trawienie oraz sterylizacja, czyli zabijanie szkodliwych potogenów (dlatego jest tam kwaśne środowisko). Gdy kwasu jest za mało, pojawia się rozrost bakterii, zaburzenia wchłaniania, podrażnienia oraz infekcje. Stąd już jeden mały krok do zwiększenia przepuszczalności jelit.

 

  1. Antybiotykoterapia – antybiotyk jak sama nazwa wskazuje „jest przeciw życiu”, czyli ma za zadanie zlikwidować bakterie. Niestety te dobre też. To powoduje zachwianie równowagi mikroflory jelitowej, rozrost bakterii patogenicznych oraz niszczenie ściany jelita zwiększając stan zapalny i nieszczelność bariery jelitowej.

 

Pewnie nie muszę nikomu mówić, że jelita to okna naszego zdrowia i trzeba się o nie troszczyć. Zanim jednak zaczniemy regenerację jelit warto przeprowadzić mądrą diagnostykę i czasem pobawić się w detektywa. Oczywiście lepiej nie działać na własną rękę, a pod okiem lekarza lub dobrego dietetyka. O planie naprawczym bariery jelitowej napiszę w następnym artykule:)

 

 

  1. [1] Kelly JR, Kennedy PJ, Cryan JF, Dinan TG, Clarke G, Hyland NP. Breaking down the barriers: the gut microbiome, intestinal permeability and stress-related psychiatric disorders. Front Cell Neurosci. 2015;9. doi:10.3389/fncel.2015.00392.

 

 

Treść zamieszczana na stronie www.dietografia.pl ma na celu edukację i przybliżenie zagadnień związanych z wpływem odżywiania na nasze zdrowie. Każdy problem zdrowotny wymaga konsultacji z lekarzem. Pomimo tego, iż informacje zawarte na stronie są rzetelne i wartościowe, Dietografia (Justyna Pampuch) nie bierze odpowiedzialności za sposób wykorzystania przekazanych wiadomości.

Podobne artykuły:

Zapisz się do newslettera

FreshMail.pl
 

Moja strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych i funkcjonalnych.
Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. more information

Moja strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych i funkcjonalnych. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.

Zamknij