Zakwaszanie żołądka – metody

Zakwaszanie żołądka – metody

Zakwaszanie żołądka

Tak jak obiecałam w poprzednim wpisie na temat testu z sodą oczyszczoną, opiszę dzisiaj bardzo proste metody zakwaszające żołądek. Link do testu można znaleźć tutaj .

Jeśli zrobiłeś test i okazało, się że masz zbyt wysokie pH żołądka (niedokwaszenie), to oczywiście warto to zmienić 🙂

NAWODNIENIE

Zwiększanie kwasowości żołądka zaczynamy od odpowiedniego nawodnienia organizmu. To pozwoli nam zregenerować śluzówkę, sprawić żeby była mocna i gruba. Śluzówka żołądka w 98 % składa się właśnie z wody. W przypadku gdy organizm nie jest odpowiednio nawodniony, dostarcza wodę najpierw do organów niezbędnych do życia takich jak: serce, płuca, mózg. Żołądek nawadniany jest w następnej kolejności. Dlatego tak kluczową sprawą jest rozpoczęcie procesu zakwaszania żołądka od dostarczenia odpowiedniej ilości wody.
Bez odpowiedniego nawodnienia, możesz odczuwać ból podczas zakwaszania żołądka !!!!
Nawadnianie organizmu może trwać od tygodnia nawet do kilku miesięcy. Ważnym parametrem jest tutaj kolor moczu. Ma być słomkowy 🙂 Sprawdzaj!
Zazwyczaj czas nawadniania wynosi od 1 do 2 tygodni. Pijemy wtedy wodę mineralną. Można dodać sól nieoczyszczoną (np. himalajską) w proporcjach 1,5 g soli na 1 litr wody.
Nie pij płynów podczas posiłku i do 30 minut po jedzeniu. To rozrzedza soki!
Płyny niewskazane:
Kawa – ma pH około 5. Picie kawy szczególnie na czczo powoduje wzrost zasadowości żołądka (pomimo zwiększenia wydzielania soków), a w konsekwencji późniejszy pokarm znajduje się w środowisku zbyt mało kwaśnym
• Cola – pH 2,5, ale rozluźnia dolny zwieracz przełyku, co może powodować zgagę, cofanie się treści pokarmowej

ZAKWASZANIE

Cały proces zakwaszania polega na obserwacji. Warto zacząć od jednej, najłatwiejszej metody i obserwować reakcję organizmu. Metody można oczywiście ze sobą łączyć.
Co lubi nasz żołądek? Wszystko co kwaśne, słone i gorzkie. Najważniejszą zasadą jest zakwaszanie przed jedzeniem (co najmniej 15 minut), szczególnie jeśli jemy posiłek wysokobiałkowy (mięso, nabiał, rośliny strączkowe).

CIEKAWOSTKA : SAMO MYŚLENIE O CZYMŚ GORZKIM LUB KWAŚNYM POWODUJE ZWIĘKSZONE WYDZIELANIE KWASÓW ŻOŁĄDKOWYCH 🙂

Zakwaszanie dobrze jest zacząć od metod najmniej inwazyjnych.
Sposoby:
• Stosowanie witaminy C w proszku podczas posiłku – witamina C uwalnia żelazo, co wspomaga trawienie (zwiększa kwasowość żołądka)
• Ocet jabłkowy z wodą – polecam tylko ten organiczny, bio – jest mętny. Miksturę pijemy na 15-20 minut przed posiłkiem, 3 razy dziennie.
Proporcje : 2 łyżki stołowe octu na ½ lub 1/3 szklanki wody. Warto rozpocząć kurację ostrożnie od 1 łyżki stołowej i stopniowo zwiększać. Dzieci 1 łyżka octu na pół szklanki wody.

Zabronione jest stosowanie octu spirytusowego!!!

Sok z cytryny bez wody – pół szklanki soku na 15-20 minut przed posiłkiem. Ważne: Nie mieszamy z wodą!! Sok ma pH 2,5, ale jest pozbawiony substancji żrących
• Sól himalajska- szczyptę soli potrzymać na języku, aż się rozpuści (na kilka minut przed posiłkiem)
Krople żołądkowe – kilka kropli wlać na język przed posiłkiem. Krople stymulują wydzielanie kwasu solnego
Piołun– tutaj ostrożnie! Można sobie zrobić kurację z nalewką z piołunu przez 10 dni. Piołun ma właściwości przeciwpasożytnicze, ale zbyt długie pice nalewki wpływa negatywnie na wzrok. Stosowanie przez dzieci jest zabronione!!
Mikstura ajurwedyjska – 1 cytryna, łyżeczka imbiru, pół łyżeczki soli (najlepiej himalajskiej bądź kłodawskiej) – wszystko razem zmiksować i przyjmować pół łyżeczki mikstury na 15 minut przed jedzeniem
Mieszanki ziołowe – można dodawać 1,5 grama do posiłku. Przydatne zioła podczas kuracji: czarnuszka, bazylia, cząber, kozieradka, kolendra, anyż, kminek
Kwas solny z betainą i pepsyną w kapsułkach (betaina HCL) – jest to już ostateczność!! Tabletkę przyjmujemy do posiłku. Bardzo parzą w język!!

Nie polecam stosowania betainy na „własną rękę”. KONIECZNA JEST KONSULTACJA Z LEKARZEM, zwłaszcza w przypadku przyjmowania innych leków!!
DZIECI ORAZ OSOBY Z OSŁABIONĄ ŚLUZÓWKĄ (NP. WRZODY) NIE MOGĄ STOSOWAĆ BETAINY!!

Szczególną ostrożność podczas stosowania betainy powinny zachować osoby zmagające się z częstymi zakażeniami układu moczowego (betaina podrażnia lub może podrażniać pęcherz)

Nie polecam stosowania leków zobojętniających sok żołądkowy (inhibitory pompy protonowej-blokery H2), które powodują że nasz żołądek na 24 godziny właściwie przestaje pracować. Po zażyciu takiego leku następuję również dosyć znaczna utrata wapnia w kościach. Tabletka neutralizuje kwas żołądkowy do pH 6-7! Naszym celem jest zakwaszenie, a nie neutralizacja żołądka.

UWAGA! PRZECIWWSKAZANIA DO ZAKWASZANIA: Zakwaszanie żołądka jest niewskazane u osób ze słabą śluzówką i cierpiących na wrzody żołądka!!

Szczególne środki ostrożności należy zachować u DZIECI!!!

Co z osobami o „wrażliwym” żołądku?

U pacjentów z „wrażliwymi” żołądkami kwas z octu czy cytryny itd. może podrażnić ścianę żołądka, a nawet doprowadzić do jej uszkodzenia.
Obserwujmy siebie!!
Jeśli po jakimś czasu od wprowadzenia kuracji pojawi się np. pieczenie w przełyku, ból, kłucia w nadbrzuszu warto rozważyć stosowanie wody zasadowej (żywej) lub jonizatora wody jako alternatywę dla np. octu jabłkowego.
Wodę należy wypić na 30 minut do 1 godziny przed posiłkiem.

Mam nadzieję, że trochę przybliżyłam Wam temat związany z zakwaszaniem żołądka. W razie wątpliwości i pytań zachęcam do kontaktu 🙂

Kolejny wpis będzie o różnicy między zakwaszeniem całego organizmu, a dokwaszaniem żołądka i mitach z tym związanych.

Treść zamieszczana na stronie www.dietografia.pl  ma na celu edukację i przybliżenie zagadnień związanych z wpływem odżywiania na nasze zdrowie. Każdy problem zdrowotny wymaga konsultacji z lekarzem. Pomimo tego, iż informacje zawarte na stronie są rzetelne i wartościowe, Dietografia (Justyna Pampuch) nie bierze odpowiedzialności za sposób wykorzystania przekazanych wiadomości.

Podobne artykuły:

Have your say