O mnie

O mnie

Justyna

 

Zastanawiając się nad tym co napisać o sobie, powróciłam myślami do czasów wczesnego dzieciństwa i smaków mojego rodzinnego domu (wiem, że to brzmi sentymentalnie, ale właśnie tak było). Oczywiście wtedy jedzenie traktowałam jako zwyczajną czynność (zazwyczaj przyjemną) i nie zastanawiałam się nad jego aspektami. Z czasem zaczęłam być coraz bardziej świadoma wpływu jaki wywiera mój sposób odżywiania na samopoczucie, sylwetkę oraz zdrowie. Zaczęłam coraz bardziej interesować sie zagadnieniami związanymi z szeroko pojętym żywieniem.  Początkowa ciekawość i swego rodzaju hobby, przerodziła sie w postanowienie kształcenia się w tym kierunku.

Edukację żywieniową rozpoczęłam w Krakowskiej Szkole Promocji Zdrowia . Tam otrzymałam tytuł licencjonowanego dietetyka. Pierwsze doświadczenia związane z pracą dietetyka zdobyłam podczas praktyk w szpitalach, poradniach i domach opieki w Krakowie.

Jestem zwolenniczką holistycznego, całościowego podejścia do pacjenta, bazującego na szczegółowej diagnostyce. Coraz częściej skłaniam się w kierunku medycyny funkcjonalnej, która odnosi się do przyczyny choroby, a nie tylko do jej skutków. Koncepcja ta wymaga zaangażowania zarówno dietetyka jak i pacjenta, którzy stają się swego rodzaju partnerami terapeutycznymi. Podejście funkcjonalne zdecydowanie przesuwa koncentrację z choroby na człowieka jako całość. Staram się cały czas doskonalić i poszerzać wiedzę, stąd moja decyzja o podjęciu dalszych studiów w Plaskett Nutritional Medicine College w Stanach Zjednoczonych.

Moja filozofia zdrowego, racjonalnego odżywiania jest oparta na zdobytej wiedzy, doświadczeniu, zdrowym rozsądku oraz intuicji. Pomimo tego, iż jestem licencjonowanym dietetykiem nie nadużywam słowa dieta. Rozmawiając z pacjentami pomagam im zmienić nawyki żywieniowe, ale również podejście do samego odżywiania. Nie boję się przyznać do tego, że czegoś nie wiem. Jeśli mam wątpliwości,  nie wprowadzam pacjenta w błąd, ale szukam odpowiedzi, konsultuję z innymi dietetykami i i specjalistami. Bardzo ważne dla mnie jest ograniczenie pierwiastka stresu pojawiającego się u niektórych pacjentów podczas wprowadzania nowego planu żywieniowego. Wskazówki, porady oraz jadłospisy, które proponuję są zbilansowane pod względem składników odżywczych, zgodne z obowiązującymi normami, ale najważniejsze jest to, ze są one zindywidualizowane. W swojej pracy z pacjentem kładę ogromny nacisk na indywidualne preferencje, czynniki zdrowotne, umiejętności kulinarne, plan dnia, ograniczenia i motywy osoby, która przychodzi do mojego gabinetu.

Temat odżywiania odgrywa oczywiście istotną rolę w moim życiu, ale staram się nie wpadać w żadną obsesję. Zawsze podkreślam, że to jest tylko jedzenie i nie warto opierać całego swojego życia na myśleniu o tym, jaki będzie nasz następny posiłek. Ważne jest wypracowanie zdrowych nawyków, które po okresie adaptacji do diety, będą tak naturalne i automatyczne jak np. poranne mycie zębów.

Moją myślą przewodnią jest wzajemne poznanie i zaufanie. Są to fundamenty niezbędne do osiągnięcia wyznaczonego celu.

 

 

certyfikat_03 certyfikat_04 certyfikat_01 certyfikat_02   Scan0008  Scan0009

Zapisz się do newslettera

FreshMail.pl
 

Moja strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych i funkcjonalnych.
Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. more information

Moja strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych i funkcjonalnych. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.

Zamknij