Testy na nietolerancje pokarmowe – FOODSCREEN IgG USBIOTEK ORAZ FOODSCREEN IgG/IgA USBIOTEK

Testy na nietolerancje pokarmowe – FOODSCREEN IgG USBIOTEK ORAZ FOODSCREEN IgG/IgA USBIOTEK

nietolerancje pokarmowe

CO TO JEST ALERGIA POKARMOWA?

Pojęcia takie jak „nietolerancja pokarmowa”, „alergia pokarmowa” i „ nadwrażliwość na pokarmy” są bardzo często mylone i używane zamiennie. Można powiedzieć, ze wszystkie te wyrażenia oznaczają nietypową reakcję organizmu na rożnego rodzaju produkty żywnościowe. W odpowiedź ustroju może być zaangażowany układ odpornościowy lub reakcja może nie mieć charakteru immunologicznego. Reakcje alergiczne, w których wyniku układ odpornościowy produkuje przeciwciała nazywane są „alergiami”. Organizm przesadnie reaguje na jakiś czynnik (alergen). Przeciwciała zaczynają atakować niektóre białka pochodzące z żywności, ponieważ nasz organizm widzi w nich zagrożenie. Dwa typy alergii najczęściej występujące po spożyciu niepożądanych produktów:

  • Alergia typu I-zależna od przeciwciał IgE / alergia prawdziwa charakteryzuje sie produkcja przeciwciał, wskutek działania alergenu (np. orzeszki ziemne). Objawy pojawiają sie natychmiast, po kilku sekundach lub minutach od kontaktu z alergenem. Objawy: trudności z oddychaniem, wysypka, kichanie, wstrząs anafilaktyczny
  • Alergia typu III-zależna od przeciwciał IgG / nadwrażliwość na pokarmy / nietolerancja pokarmowa charakteryzuje się produkcją przeciwciał IgG i sukcesywnym powstawaniem kompleksów antygen-przeciwciało, które odkładają się w tkankach powodując przewlekły stan zapalny. Objawy pojawiają sie z opóźnieniem, w kilka godzin lub dni po spożyciu określonych pokarmów. Objawy: zespół jelita drażliwego, bóle głowy, astma, egzema, niepokój, depresja, zmęczenie, przewlekły katar, nadwaga, nadciśnienie, bole stawów.

Reakcje, które nie są związane z układem immunologicznym są nazywane „nietolerancjami pokarmowymi”. Mogą one być spowodowane wrażliwością na poszczególne substancje występujące w żywności lub też być rezultatem niedoborów enzymatycznych.

  • Nietolerancja laktozy-niedobór enzymu rozkładającego laktozę. Objawy: wzdęcia, biegunka
  • Nietolerancja histaminy-spowodowana przez wysokie stężenie histaminy w wyniku niedoboru lub inhibicji oksydazy diamentowej (DAO) – enzymu rozkładającego histaminę. Nietolerancja ta jest intensyfikowana przez żywność zawierająca duże ilości histaminy: sery, tuńczyk, czerwone wino. Z kolei niektóre produkty niezawierające histaminy mogą powodować jej wydzielanie w organizmie. Sa to: banany, czekolada, pomidory, owoce cytrusowe. Wywołują one nastepujące objawy: migrena, problemy zołądkowo-jelitowe, katar, depresja, zaczerwienie skóry, zawroty głowy, rozdrażnienie.

ALERGIA POKARMOWA – CZĘSTO „ZDROWA” DIETA MOŻE POWODOWAĆ DOLEGLIWOŚCI

To w jaki sposób się odżywiamy ma istotny wpływ na zdrowie i samopoczucie.  Można powiedzieć , że alergia pokarmowa, to choroba XXI wieku. Jak można  zdiagnozować alergię? Najważniejsze są testy skórne i testy z krwi na alergię IgE – zależną oraz oczywiście wywiad lekarski.  Czy to wystarczy? Niestety nie, ponieważ to co jemy często jest przyczyną dolegliwości zdrowotnych, pomimo negatywnych testów na alergię IgE-zależną. Bardzo często również, metoda eliminacji „ryzykownych” pokarmów nie daje jednoznacznej odpowiedzi i pacjent nie jest w stanie określić, który składnik jest przyczyną problemów.

REAKCJA NA POKARM MOŻE BYĆ OPÓŹNIONA I ZAMANIFESTOWAĆ SIĘ NAWET PO KILKU DNIACH

Często zdarza się, że przyczyną przewlekłych schorzeń jest opóźniona (ukryta) nadwrażliwość pokarmowa.  Co to oznacza? Otóż czas od spożycia alergizującego pokarmu do wystąpienia objawów może wynosić od 8 do 96 godzin. To z kolei powoduje, że samodzielna identyfikacja problematycznych pokarmów jest bardzo trudna. Rekacje opóżnione (ukryte), bardzo często są nazywane nietolerancją pokarmową, pomimo tego że mechanizm ich powstawania jest charakterystczny dla alergii. Zostają wytworzone przeciwciała IgG i IgA w kierunku niektórych składników pokarmowych.

JELITO A ALERGIA POKARMOWA

Jedną z głównych przyczyn alergii pokarmowych jest tzw. „przeciekające” jelito, czyli uszkodzenie bariery jelitowej. To powoduje, iż „drzwi” między ścisłymi połączeniami (ang. tight junctions) są otwarte szerzej i na dłużej.  To następnie implikuje przechodzenie większych substancji do krwiobiegu takich jak: toksyny, bakterie, niestrawione do końca pokarmy (biłaka). Czynniki uszkadząjące jelito:

  • żywność wysokoprzetworzona-plastik, którego organizm ludzki nie rozpoznaje
  • alkohol
  • przewlekły stres psychiczny i fizyczny
  • toksyny
  • czynniki genetyczne
  • czynniki okołoporodowe (sposób porodu, sposób karmienia)
  • leki (niesteroidowe leki przeciwzapalne, antybiotykoterapia zwłaszcza wielokrotna)
  •  leczenie (radioterapia, chemioterapia, immunosupresja, zabiegi chirurgiczne)
  • choroby współistniejące (celiakia, choroby autoimmunologiczne i inne)
  • zakażenia bakteryjne i wirusowe

Nie do końca rozłożone pokarmy powodują aktywację układu immunologicznego, który ma nas chronić przed „wrogiem”, wysyłając swoją armię żołnierzy do walki.  Gdy tarcza jelita jest rozszczelniona, pokarm zostaje błędnie zidentyfikowany jako zagrożenie dla równowagi organizmu. To rozpoczyna całą kaskadę zdarzeń.

Rozwija się stan zapalny, wytwarzają się  kompleksy immunologiczne (przeciwciała + antygen), których rola polega na pozbyciu się antygenu pokarmowego z organizmu.  Jednak w tym momencie pojawia się problem, ponieważ dany składnik pokarmowy jest nieustannie dostarczany do organizmu (np. gluten).  Układ odpornościowy jest stale aktywowany, stan zapalny pogłębia się i zmienia w postać chroniczną, atakując kolejne organy i tkanki. Tak rozwija się przewlekły proces chorobowy. Stan zapalny może być zlokalizowany w różnych częściach organizmu jak również może mieć postać ogólnoustrojową.  Wykazano korzystne efekty stosowania diety opartej na eliminacji pokarmów powodujących wysokie poziomy IgG. Niektóre badania naukowe stwierdzają, ze możliwy jest związek miedzy nietolerancją pokarmową i poziomem IgG, a rozwojem otyłości.

UKRYTE ALERGIE POKARMOWE SĄPRZYCZYNĄ:

  • objawów ze strony przewodu pokarmowego (bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia, biegunki, mdłości, uczucie przelewania, refluks żołądkowo – jelitowy)
  • zespołu metabolicznego (nadwaga/ otyłość, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze)
  • zmian skórnych (AZS, trądzik, łuszczyca, pokrzywka)
  • zmian nastroju
  • zespołu chronicznego zmęczenia
  • depresji
  • anemii
  • nasilania stanu zapalnego w chorobach autoimmunologicznych (nieswoiste zapalenie jelit, reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane,  celiakia i inne)
  • zaburzeń ze spektrum autyzmu
  • nadpobudliwości psychoruchowej ADHD
  • objawów neurologicznych
  • migren
  • dolegliwości przewlekłych o nieznanej etiologii

Oferujemy Państwu wykonanie badania laboratoryjnego do wykrywania produktów powodujących nietolerancję pokarmową: 

FOODSCREEN IgG USBIOTEK

Test FoodScreen IgG USBiotek  umożliwia pełną diagnostykę ukrytych reakcji na pokarmy. Laboratorium, które przeprowadza  badanie posiada certyfikaty i akredytację najlepszych agencji i ośrodków akredytacji laboratoryjnej (COLA, CLIA, Washington Department of Health, CAP). To gwarantuje najwyższą jakość wszystkich przeprowadzanych testów.

Tylko wiarygodne badania są podstawą do wprowadzenia skutecznego planu żywieniowego. 

Dlaczego wykonywać test na nietolerancję pokarmową FoodScreen IgG ?

  • proste pobranie: krew kapilarna (z palca) – jedyny test w naszym kraju ,który oferuje  pzreprowadzenie badania na bazie krwi kapilarnej
    istnieje również opcja wykonania testu z krwi żylnej
  • wynik badania obejmuje także zasady i wytyczne eliminacji pokarmów oraz propozycję diety rotacyjnej – osobisty raport dietetyczny
  • każde badanie wykonywane jest podwójnie, w mechanizmie zaślepionym
  • bardzo niski współczynnik zmienności (najwyższa powtarzalność badania)
  • wiarygodność diagnostyczna testu potwierdzona certyfikatami akredytacji
  • Oferujemy pomoc w interpretacji wyników testu, a także opracowanie indywidualnego planu żywieniowego uwzględniającego nietolerancje pokarmowe
  • Posiadam certyfikat uczestnictwa w specjalistycznym szkoleniu na temat : „Immunodiagnostyka nietolerancji pokarmowej”.

Przejrzysty wynik z zasadami eliminacji i rotacji

Dieta skomponowana na podstawie wyniku badania FoodScreen IgG USBiotek pozwala na wdrożenie spersonalizowanej i celowanej diety eliminacyjno – rotacyjnej. To powoduje u większości pacjentów szybkie i zauważalne efekty i wpływa bardzo pozytywnie na stan zdrowia.  Bardzo ważna jest konsultacja z dobrym dietetykiem i organizacja na nowo sposobu odżywiania.

W ramach badania FoodScreen USBiotek proponujemy następujące panele pokarmowe:

– 96 składników pokarmowych IgG
– 112 składników pokarmowych IgG

FOODSCREEN IgG/IgA USBIOTEK

JEDYNY TEST W POLSCE, KTÓRY BADA NIE TYLKO SWOISTE IgG ALE TAKŻE IgA

Większość dostępnych w Polsce badań oznacza jedynie nadwrażliwość IgG – zależną. Tymczasem za  reakcje na pokarmy  mogą  również być odpowiedzialne przeciwciała IgA! Pełna, wiarygodna  diagnostyka opóźnionych (ukrytych) reakcji pokarmowych powinna obejmować badanie przeciwciał IgA i IgG – zależnych.  

W tym celu oprócz  przeciwciał IgG należy również oznaczyć przeciwciała IgA, gdyż obie nadwrażliwości pokarmowe mogą się manifestować lub też występować całkowicie oddzielnie.

Z tego powodu wykonanie zarówno badań na alergię IgG jak i IgA – zależną umożliwi wykrycie alergizujących pokarmów i „okiełznanie” toczącego się procesu zapalnego w organizmie.

W ramach badania FoodScreen /IgA USBiotek proponujemy następujące panele pokarmowe:

– 96 składników pokarmowych IgG/IgA
– 112 składników pokarmowych IgG/IgA

WSZYSTKICH ZAINTERESOWANYCH BADANIEM ZAPRASZAM DO KONTAKTU TELFONICZNEGO LUB ZA POMOCĄ FORMULARZA KONTAKTOWEGO. JEŚLI MAJĄ PAŃSTWO PYTANIA, CZY WĄTPLIWOŚCI PROSZĘ DZWONIĆ. 

Ceny badań mogą Państwo sprawdzić tutaj: cennik

 

 

Podobne artykuły:

Zapisz się do newslettera

FreshMail.pl
 

Moja strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych i funkcjonalnych.
Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. more information

Moja strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych i funkcjonalnych. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.

Zamknij