Żywienie w nietolerancjach i alergiach pokarmowych dzieci i młodzieży

Żywienie w nietolerancjach i alergiach pokarmowych dzieci i młodzieży

Pojęcia takie jak „nietolerancja pokarmowa”, „alergia pokarmowa” i „ nadwrażliwość na pokarmy” sa bardzo często mylone i używane zamiennie. Można powiedzieć, ze wszystkie te wyrażenia oznaczają nietypowa reakcje organizmu na rożnego rodzaju produkty żywnościowe. W odpowiedz ustroju może być zaangażowany uklad odpornościowy lub reakcja moze nie mieć charakteru immunologicznego. Reakcje alergiczne, w których wyniku układ odpornościowy produkuje przeciwciała nazywane sa „alergiami”. Organizm przesadnie reaguje na jakiś czynnik (alergen). Przeciwciała zaczynaja atakować niektore białka pochodzące z żywności, ponieważ nasz organizm widzi w nich zagrożenie. Dwa typy alergii najcześciej występujące po spożyciu niepożądanych produktów:

  • Alergia typu I-zależna od przeciwciał IgE / alergia prawdziwa charakteryzuje sie produkcja przeciwciał, wskutek działania alergenu (np. orzeszki ziemne). Objawy pojawiają sie natychmiast, po kilku sekundach lub minutach od kontaktu z alergenem. Objawy: trudności z oddychaniem, wysypka, kichanie, wstrząs anafilaktyczny
  • Alergia typu III-zależna od przeciwciał IgG / nadwrażliwość na pokarmy / nietolerancja pokarmowa charakteryzuje sie produkcja przeciwciał IgG i sukcesywnym powstawaniem kompleksów antygen-przeciwciało, które odkładają sie w tkankach powodując przewlekły stan zapalny. Objawy pojawiają sie z opóźnieniem, w kilka godzin lub dni po spożyciu określonych pokarmów. Objawy: zespół jelita drażliwego, bóle głowy, astma, egzema, niepokój, depresja, zmęczenie, przewlekły katar, nadwaga, nadciśnienie, bole stawów.

Reakcje, które nie sa związane z układem immunologicznym sa nazywane „nietolerancjami pokarmowymi”. Mogą one być spowodowane wrażliwością na poszczególne substancje występujące w żywności lub tez być rezultatem niedoborów enzymatycznych.

  • Nietolerancja laktozy-niedobór enzymu rozkładającego laktozę. Objawy: wzdęcia, biegunka
  • Nietolerancja histaminy-spowodowana przez wysokie stężenie histaminy w wyniku niedoboru lub inhibicji oksydazy diamentowej (DAO) – enzymu rozkładającego histaminę. Nietolerancja ta jest intensyfikowana przez żywność zawierająca duże ilości histaminy: sery, tuńczyk, czerwone wino. Z kolei niektóre produkty niezawierające histaminy mogą powodować jej wydzielanie w organizmie. Sa to: banany, czekolada, pomidory, owoce cytrusowe. Wywołują one nastepujące objawy: migrena, problemy zolodkowo-jelitowe, katar, depresja, zaczerwienie skory, zawroty głowy, rozdrażnienie

Podobne artykuły: