Jesteś na „diecie” FODMAP ? Oto 10 powodów, dla których powinieneś skorzystać z pomocy dietetyka

Jesteś na „diecie” FODMAP ? Oto 10 powodów, dla których powinieneś skorzystać z pomocy dietetyka

WPROWADZENIE

Sposób odżywiania oparty na założeniach diety FODMAP, to fantastycza metoda dla tych z Was, którzy zmagają się z tzw. zespołem jelita wrażliwego (IBS). Jednakże,  jest to „przedsięwzięcie” dosyć kompleksowe, dlatego wskazana jest opieka dobrego dietetyka podczas wszystkich etapów diety.

Przyznam szczerze, że moja frustarcja powoli narasta, gdy kolejny raz słyszę  tę samą historię: „Lekarz „kazał” przejść na dietę FODMAP i poczytać sobie w internecie”. Oczywiście nic, a nic na temat ewentualnych przyczyn zespołu jelita drażliwego i dalszej diagnostyki. Mój hit: „ Taka już pana/pani uroda”.  Nie prowadzę żadnej nagonki na lekarzy (zdarzają się też bardzo świadomi, empatyczni i z dużą wiedzą), ale dopatrzyłam się jednak pewnej prawidłowości i wspólnego mianownika w opowieściach osób, którzy do mnie przychodzą. Dlatego postanowiłam odrobinę uporządkować temat i wskazać pułapki związane z samodzielnym „przechodzeniem” na dietę FODMAP.

 

1. NIEWŁAŚCIWA DIAGNOZA

Często obserwuję pacjentów, którzy za szybko przechodzą na dietę FODMAP i nie są właściwie zdiagnozowani.  Wrzuca się ich do jednego worka z napisem IBS. Trzeba zdecydowanie zaakcentować, że schorzenie to jest najczęściej skutkiem innego zaburzenia np. celiakii, dysbiozy jelitowej, nieswoistego zapalenia jelit czy SIBO

 

2. MOŻESZ MIEĆ ALERGIĘ

Jeśli masz alergię/nietolerancję typu IgG lub IgA wprowadzenie diety FODMAP nie przyniesie spektakularnych efektów, ponieważ dalej będziesz atakował Swój organizm alergenami.

 

 

FODMAP

 

 

3. FODMAP MOŻE NIE BYĆ DLA CIEBIE

Dieta FODMAP bywa bardzo efektywna u wielu osób, ale absolutnie nie jest dla wszystkich. Ścisłe stosowanie zaleceń bywa uciążliwe, skomplikowane i może prowadzić do niedoborów, gdy nie jest się pod opieką specjalisty. Często obserwuję, że zastosowanie niewielkich korekt żywieniowych, czy zmiany stylu życia daje bardzo dobre rezultaty i jest alternatywą dla restrykcyjnej diety.

 

4. FODMAP MOŻE NASILIĆ SYMPTOMY

Istnieje kilka dolegliwości pokarmowych,  które mogą się wyciszyć po przejściu na dietę FODMAP, jednakże z drugiej strony są schorzenia układu pokarmowego w których przypadku dieta ta może pogorszyć stan chorego.

 

5. NAJPRADOPODOBNIEJ NIE BĘDZIESZ PRAWIDŁOWO PRZESTRZEGAĆ DIETY

W internecie znajdziesz mnóstwo informacji na temat produktów dozwolonych i zabronionych na diecie FODMAP.  Są to jednak często składniki mało popularne w naszym kraju, wytwarzane i uprawiane w inny sposób. Nie zapominaj o chaosie informacyjnym,  który wprowadza mnóstwo zamieszania. Niektóre witryny wykorzystują nieaktualne lub błędnie zinterpretowane badania.

 

6. RYZYKO NIEZBILANSOWANEJ DIETY

Zbilansowanie planu żywieniowego pod względem składników odżywczych nie jest takie trudne, ale w przypadku FODMAP może być całkiem sporym wyzwaniem. Wiąże sie to z wprowadzeniem sporych zmian w dotychczasowym sposobie odżywiania i ewentualnymi trudnościami z przechodzeniem przez kolejne etapy diety. Zarządzanie „na własną” rękę tym procesem może przynieść więcej szkody niż pożytku, dlatego tak ważne jest wsparcie dobrego dietetyka.

 

7. POROZMAWIAJMY O PIENIĄDZACH

Na rynku można już znaleźć produkty z informacją „nisko fermentujące – low fodmap”. Są one często dużo droższe od naturalnych produktów niezawierających substancji wysoko fermentujących. Jest to kolejny argument przemawiający za skorzystaniem z usług profesjonalisty, który doradzi jak mądrze wybierać produkty żywnościowe.

 

8. PAMIĘTAJ O SWOJEJ MIKROFLORZE

Zbyt długie stosowanie diety FODMAP może skutkować zaburzeniem proporcji bakterii w jelicie grubym i np. doprowadzić do dysbiozy jelitowej.  Substancje takie jak monosacharydy, oligosacharydy, disacharydy czy polialkohole, czyli te które się eliminuje na FODMAPIE,  stanowią jednocześnie pożywkę dla pro-zdrowotnej flory jelitowej. Na tej diecie nie można być w nieskończoność!

 

9. FODMAP NIE JEST LEKRSTWEM – CZY BĘDZIESZ WIEDZIAŁ KIEDY ZAKOŃCZYĆ DIETĘ?

Niezależnie od tego czy cierpisz z powodu IBS (zespół jelita drażliwego) czy IBD (nieswoiste zapalenie jelit), musisz znaleźć przyczynę tych symptomów. Oczywiście dieta FODMAP może pomóc, ale nie jest lekarstwem i najczęściej okresowo pojawiają się niewielkie dolegliwości nawet podczas stosowania diety. Dobry dietetyk, czy lekarz wskaże  możliwości diagnostyczne oraz inne kierunki działania.

 

10. PONOWNA EKSPOZYCJA NA PRODUKTY MOŻE BYĆ SKOMPLIKOWANA

Po początkowym etapie diety, który trwa od 4 do 6 tygodni wprowadza się ponownie wyeliminowane produkty. Jest to dosyć skomplikowany, systematyczny proces podczas którego trzeba restrykcyjnie przestrzegać zaleceń.  Ponowna ekspozycja wymaga ścisłej kontroli i obserwacji. Podczas tej fazy zdarza się, że pojawiające się  objawy są mylnie interpretowane i dany produkt jest niepotrzebnie, trwale  wykluczany z diety.

 

 

 

 

 

Treść zamieszczana na stronie www.dietografia.pl ma na celu edukację i przybliżenie zagadnień związanych z wpływem odżywiania na nasze zdrowie. Każdy problem zdrowotny wymaga konsultacji z lekarzem. Pomimo tego, iż informacje zawarte na stronie są rzetelne i wartościowe, Dietografia (Justyna Pampuch) nie bierze odpowiedzialności za sposób wykorzystania przekazanych wiadomości.

Podobne artykuły: