Oferta

Jak to jest z tym odchudzaniem?

Kalorie – tak czy nie? Jedz mniej, trenuj więcej! Pewnie wielokrotnie słyszeliście, to powtarzane do znudzenia hasło. Czy to działa? Czy to odchudzanie? Otóż jeśli chodzi o redukcję masy ciała, nie ma jednej kalki, którą można dopasować do każdego. Nie musimy katować się na siłowni, czy bieżni i stosować nadmiernie[…]

Analiza składu ciała

Istota tej metody polega na wykorzystaniu różnic w budowie między tkankami. Tkanka mięśniowa składa się w 80 % z wody i elektrolitów i bardzo dobrze przewodzi prąd. Tkanka tłuszczowa natomiast jest zdecydowanie słabszym przewodnikiem i zawiera około 20 % wody. Analiza składu ciała mówi nam o zawartości tkanki tłuszczowej, beztłuszczowej[…]

Testy na nietolerancje pokarmowe – FOODSCREEN IgG USBIOTEK ORAZ FOODSCREEN IgG/IgA USBIOTEK

CO TO JEST ALERGIA POKARMOWA? Pojęcia takie jak „nietolerancja pokarmowa”, „alergia pokarmowa” i „ nadwrażliwość na pokarmy” są bardzo często mylone i używane zamiennie. Można powiedzieć, ze wszystkie te wyrażenia oznaczają nietypową reakcję organizmu na rożnego rodzaju produkty żywnościowe. W odpowiedź ustroju może być zaangażowany układ odpornościowy lub reakcja może[…]

Żywienie kobiet planujących ciąże

Sposób odżywiania kobiet planujących ciąże, jest równie ważny jak dieta podczas ciąży. Organizm kobiety potrzebuje 3 miesięcy na pozbycie się szkodliwych substancji i nagromadzenie odpowiedniej ilości witamin oraz składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego rozwoju płodu, przebiegu ciąży oraz samopoczucia przyszłej mamy. Istotna w procesie przygotowawczym jest odpowiednia masa ciała kobiety.[…]

badanie tarczycy i stosowanie diety hashimoto

Żywienie w zespole policystycznych jajników (PCOS) i chorobie Hashimoto

Zespół policystycznych jajników ( ang. polycystic ovary syndrom-PCOS) to endokrynologiczne zaburzenie występujące najczęściej u kobiet w wieku rozrodczym. Jest to najczęściej spotykana przyczyna niepłodności wśród kobiet. Zgodnie z najnowszymi statystykami choroba ta dotyka od 10-15% kobiet. Etiologia tego schorzenia w dalszym ciągu nie jest do końca poznana. Charakterystyczne cechy to[…]

Żywienie w wybranych chorobach układu pokarmowego

Żywienie w chorobie refluksowej żołądka Refluks żołądkowo-przełykowy polega na zarzucaniu treści żołądkowej do przełyku. Obecnie w krajach wysokorozwiniętych schorzenie to należy do bardzo rozpowszechnionych. Jest obserwowane już u co piątej osoby. Objawy związane z refluksem występują najcześciej po spożyciu tłustego, obfitego posiłku lub wypiciu wina. Można wyróżnić refluks fizjologiczny, gdy[…]

Żywienie w nietolerancjach i alergiach pokarmowych dzieci i młodzieży

Pojęcia takie jak „nietolerancja pokarmowa”, „alergia pokarmowa” i „ nadwrażliwość na pokarmy” sa bardzo często mylone i używane zamiennie. Można powiedzieć, ze wszystkie te wyrażenia oznaczają nietypowa reakcje organizmu na rożnego rodzaju produkty żywnościowe. W odpowiedz ustroju może być zaangażowany uklad odpornościowy lub reakcja moze nie mieć charakteru immunologicznego. Reakcje[…]

Żywienie w chorobach układu krążenia

Nadciśnienie tętnicze Możemy mowić o dwóch typach nadciśnienia tętniczego. Pierwsze jest to nadciśnienie pierwotne o nieznanej etiologii. Drugi typ to nadciśnienie wtórne, które może być spowodowane nadczynnością tarczycy, otyłością, nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi, zespołem Cushinga, chorobami nerek, zaburzeniami gospodarki hormonalnej, chorobami sercowo-naczyniowymi, zatrzymaniem sodu, paleniem tytoniu, stresem, nadmierna pobudliwościa nerwowa. Objawy[…]

Żywienie w chorobach dietozaleznych

Cukrzyca typu 1 i 2 Cukrzyca jest choroba metaboliczna, która charakteryzuje się hiperglikemia spowodowana defektem wydzielania i działania insuliny. Cukrzyca jest diagnozowana na podstawie badania stężenia glukozy w osoczu krwi żylnej. Leczenie cukrzycy, zależy od jej typu. Najcześciej stosuje się insulinoterapia i leki doustne. Jak sama nazwa wskazuje poziom glukozy[…]

Leczenie otyłości i nadwagi u dzieci

Otyłość jest to zaburzenie, które charakteryzuje się nadmiernym gromadzeniem tkanki tłuszczowej. Można wyróżnić dwa rodzaje otyłości: Hiperplazja-liczba komórek tłuszczowych rośnie Hipertrofia-komórki tłuszczowe zwiększają swoją objętość U dzieci obserwuje się zazwyczaj występowanie tych dwóch typów otyłości jednocześnie. Rozpoznanie nadwagi i otyłości następuje w oparciu o wskaźni BMI w stosunku do siatek[…]