Żywienie w chorobach dietozaleznych

Cukrzyca typu 1 i 2

Cukrzyca jest choroba metaboliczna, która charakteryzuje się hiperglikemia spowodowana defektem wydzielania i działania insuliny. Cukrzyca jest diagnozowana na podstawie badania stężenia glukozy w osoczu krwi żylnej. Leczenie cukrzycy, zależy od jej typu. Najcześciej stosuje się insulinoterapia i leki doustne. Jak sama nazwa wskazuje poziom glukozy we krwi zależy od diety, dlatego tak ważna w leczeniu pacjenta jest odpowiednio skomponowana, zindywidualizowana dieta.

Hiperlipidemia

Hiperlipidemia występuje wtedy, gdy stężenie cholesterolu i (lub) triglicerydow w surowicy krwi jest wyższe niż przyjęte normy. Podniesiony cholesterol wskazuje na hipercholesterolemie, a przekroczony poziom triglicerydow oznacza triglicerydemie. Przekroczone stezenie lipidów zwiększa ryzyko choroby niedokrwiennej serca, miażdżycy oraz zawałów. W przypadku stwierdzenia podwyższonego poziomu cholesterolu i (lub) triglicerydow konieczne jest wprowadzenie diety hipolipemicznej, której podstawa jest ograniczenie spożywania tłuszczów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol. U pacjentów z nadwaga i otyłością stosuje się dietę ubogoenergetyczna.