Jesteś na „diecie” FODMAP? Oto 10 powodów, dla których powinieneś skorzystać z pomocy dietetyka
22 października, 2017Dieta w Hashimoto – zalecenia żywieniowe
11 grudnia, 2017Drapanie w gardle, zapchany nos, bóle mięśni – każdy z Was zapewne tego doświadczył. Przeziębienie „dopada” wszystkich bez wyjątku, niezależnie od sprawności układu odpornościowego. Zazwyczaj sięgamy wtedy po syropy, tabletki do ssania, czy niesteroidowe leki przeciwzapalne. Można jednak skorzystać z innych, bardziej naturalnych metod, aby uniknąć niepotrzebnych skutków ubocznych i skutecznie „odśluzować” organizm.
1. Wprowadź oczyszczające super produkty
Toksyny gromadzące się w organizmie zaburzają funkcje układu immunologicznego, a co za tym idzie zwiększają akcję stresową. Bardzo istotne jest stworzenie optymalnych warunków dla systemu odpornościowego do walki z przeziębieniem poprzez pozybycie się jak największej ilości trucizn. Warto zaprzyjaźnić się w tym czasie z natką pietruszki, kolendrą, jagodami, żurawiną czy mniszkiem lekarskim.
Zastąp Swoją codzienną porcję herbaty naparem z mniszka lekarskiego, który jest fantastycznym źródłem witamin z grupy B, kluczowych w procesie metylacji. Tutaj znów wracam do zdolności detoksyfikacji organizmu, ponieważ jedną z najważniejszych funkcji tej modyfikacji biochemicznej jest właśnie oczyszczanie z toksyn.
2. Nie bój się adaptogenów
Po adaptogen najczęściej sięgam w sytuacjach stresowych lub kiedy czuję się bardziej zmęczona (czytaj: „padam z nóg”:) Adaptogen to jest taki sprytny, naturalny środek ziołowy, który jak sama nazwa wskazuje adaptuje się do danej sytuacji i pomaga w przywróceniu homeostazy. Najprościej mówiąc wprowadza równowagę w organizmie w zależności od Twoich potrzeb.
Moje ulubione adaptogeny:
- Maca – naładowana witaminą C
- Ashwagandha – używana do wspomagania układu odpornościowego po infekcji
- Astragalus (traganek) – ma właściwości przeciwwiruswe oraz przeciwbakteryjne
3. Nie zapominaj o odpowiednich witaminach
Zazwyczaj bardzo ograniczam wspomaganie organzimu suplementami, ale przeziębienie bywa trudnym przeciwnikiem, wymagającym bardziej zdecydowanych działań. Jeśli chcesz wygrać tę bitwę to pamiętaj o:
- Witaminie C – wzmacniacz odporności redukuje symptomy przeziębienia nawet do 30 %. Zalecana dawka to od 1000 do 4000 mg dziennie.
- Echinacea – redukuje czas trwania i nasilenia objawów przeziębienia
- Cynk – zwiększa liczbę białych krwinek i pomaga w zwalczaniu infekcji. Wzmacnia także działanie witaminy C. Wykazano, iż przyjmowanie 75 mg cynku na dobę przyspiesza zwalczanie przeziębienia.
4. Wzmocnij odporność
Najbardziej popularnym, naturalnym środkiem wzmacniającym odporność jest nasz, rodzimy miód, który ma właściwości zwalczające drobnoustroje. Ja zazwyczaj dodaję go do herbaty z mniszka lekarskiego. Jeśli chcecie sprawdzić coś nowego, to proponuję grzyby: chaga (guz brzozy) lub wrośniak różnobarwny (ang. turkey tail). Pierwszy jest takim stabilizatorem immunologicznym i antywirusowym. Drugi to intensywny wzmacniacz odporności. Grzyby można smażyć, dusić i podawać z posiłkami. Jeśli jednak nie jesteście ich miłośnikami, to można je także kupić w formie sproszkowanej i np. dodawać do koktajli.
5. Olejki eteryczne
Olejki to skoncentrowane płyny od dawna znane ze swoich relaksujących i uzdrawiających właściwości. Najpopularniejsze z nich to:
- Olejek z drzewa herbacianego – ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne
- Olejek z Eukaliptusa – fantastyczny w walce z drobnoustrojami
- Olejek z kadzidłowca i mirry – to nie jest najbardziej oczywisty wybór, ale synergistyczne właściwości przeciwdrobnoustrojowe tych olejków są niezwykle silne
6. Płukanie gardła wodą z solą
Sól morska jest bardzo dobrym środkiem przeciwzapalnym. Rozpuszczenie soli w wodzie to niezwykle prosty sposób na złagodzenie bólu gardła. Wystarczy rozpuścić 1 łyżeczkę soli w 250 ml ciepłej wody i płukać gardło przez co najmniej 30 sekund.
7. Leczniczy rosół
Nie bez powodu nasze babcie tak ochoczo zabierają się za gotowanie rosołku, gdy tylko zauważą pierwsze objawy przeziębienia u swoich kochanych wnucząt. Leczniczy bulion jest znany na całym świecie ze swoich dobroczynnych właściwości. Zawiera żelatynę, kolagen, glicynę, glukozaminę i minerały, które regenerują Twoje jelito. Jak wiadomo około 80% procent układu odpornościowego znajduje się w jelitach, więc spożywanie rosołu podczas przeziębienia jest bardzo dobrym, logicznym wyborem.