Candida – z czym to się je?
7 czerwca, 2016Zakwaszanie żołądka – metody
29 września, 2016Test z sodą oczyszczoną
Czy mam zakwasić żołądek?
To zależy od wyniku testu i Twojej decyzji co z tą świadomością zrobić 🙂 Nasz żołądek uwielbia kwaśne środowisko. Takim optymalnym pH jest 1-3 (niektórzy mówią że do 2,5). Powyżej tej normy funkcja żołądka jest zaburzona. Co się dzieje? Po pierwsze pojawiają się problemy trawienne. Szczególnie z rozłożeniem białka (mięso, nabiał, rośliny strączkowe). Co za tym idzie nie wchłaniamy prawidłowo witamin, składników odżywczych. Przy kwasowości 5 białko już nie jest trawione. Żołądek PRZESTAJE DZIAŁAĆ CAŁKOWICIE przy pH 6-7!! Gdy nie trawimy należycie białka, niestrawione cząstki przedostają się przez dwunastnicę do jelita cienkiego i tam sobie gniją. Niektórzy mówią i co z tego, wydalimy to w końcu! Ja się z tym nie zgadzam, ponieważ procesy gnilne zaburzają mikroflorę jelitową, a to powoduje konsekwencje zdrowotne. Białko może też przedostać się na nasze nieszczęście do krwiobiegu (zwłaszcza przy nieszczelnych jelitach). To powoduje kaskadę zdarzeń. Nasz układ odpornościowy zaczyna się brać do roboty, mobilizować armię i atakować wroga (przy okazji też własne komórki i tkanki). Zaczyna się zapalenie, czasem dochodzi do autoagresji i różnych zaburzeń zdrowotnych.
Niedokwasota żołądka może w konsekwencji przyczyniać się do wielu zaburzeń:
- Bezsenność
- Depresję
- Bóle kolan
- Astmę, kaszel
- Alergię
- Nadwagę, otyłość, niedożywienie
- Spadek odporności
- Trądzik, łuszczyca, AZS, egzema, wysypka
- Demineralizacja kości
- Pękające paznokcie z podłużnymi liniami
- Przedwczesne starzenie się organizmu – zahamowana synteza hormonu młodości DHEA-wyczerpanie nadnerczy
- Bóle brzucha, zespół jelita drażliwego
- Ciągły niedobór aminokwasów, witamin, tłuszczy itd wywołuje szereg innych schorzeń
Bezpośrednimi skutkami odczuwanymi szczególnie po posiłku są: wzdęcia, gazy, ciągłe uczucie przepełnieni, burczenie w brzuchu, uczucie ciężkości po posiłku. Zgaga może być zarówno skutkiem niedokwasoty jak i nadkwasoty.
Nie możemy pominąć funkcji sterylizacyjnej żołądka, która przy niedokwasocie jest zaburzona. Nie ma wtedy należytej ochrony przed bakteriami, wirusami, pasożytami, toksynami.
To tak w wielkim skrócie
Przyczyny zbyt wysokiego pH to przede wszystkim:
- Śmieciowe, plastikowe jedzenie
- Wegetarianizm (enzymy trawiące białko zwierzęce nie są aktywne)
- Antybiotyki, leki zobojętniające
- STRES (szczególnie podczas jedzenia)
- Kawa, alkohol, papierosy, narkotyki
- Picie płynów podczas i po posiłku
Jak sprawdzić kwasowość?
Test z sodą oczyszczoną
Test ten możesz wykonać w domu. Nie jestem zwolenniczką testów domowych, ale ten jest akurat wiarygodny na 99,5 %. Ja i mój mąż przetestowaliśmy go na sobie. Oboje mamy niedokwasotę. Jak to działa?
Soda oczyszczona wchodzi w reakcję z kwasem solnym, wydziela się CO2 i dochodzi do BEKNIĘCIA.
Test krok po kroku:
Wsyp do szklanki ½-1 łyżeczki sody oczyszczonej
UWAGA – SODA NIE MOŻE BYĆ ZWIETRZAŁA I STARA
Dolej ½-3/4 wody, wymieszaj
Wypij przed śniadaniem, na czczo
Zmierz czas od wypicia do beknięcia
Interpretacja wyników:
Ważny jest czas od wypicia do beknięcia!
NADKWASOTA – beknięcie podczas picia mikstury lub do 40 sekund
PRAWIDŁOWE ZAKWASZENIE – beknięcie po 40 sekundach, ale przed upływem 90 sekund
NIEDOKWASOTA – brak beknięcia lub pojawienie się beknięcia po 3 minutach. Po 5 minutach możesz przestać liczyć
Niedokwasota i co dalej?
Oczywiście są sposoby na zakwaszenie żołądka. Bardzo ważne jest odpowiednie nawodnienie przed rozpoczęciem zakwaszania, aby zregenerować śluzówkę. Są też przeciwwskazania. Nie wszyscy mogą np. stosować ocet jabłkowy. O tych metodach napiszę w następnym poście 🙂
Wpis o metodach zakwaszających żołądek można znaleźć tutaj : https://dietografia.pl//zakwaszanie-zoladka-metody/